U bent niet ingelogd. inloggen

Wat is pedagogisch tact? Boekentips voor leerkrachten

Een pedagogisch fijn klimaat, dat wil natuurlijk elke leerkracht. Maar dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Tactvol op de juiste manier handelen, op het juiste moment. En het juiste weten te zeggen of vragen. Hoe doe je dat? Deze keer geen boekentips voor de kinderen, maar voor leerkrachten. Over het voeren van gesprekken met kinderen. Wél met een bonustip voor de leerlingen.

Luister je wel naar míj? - Martine Delfros

In dit boek beschrijft de auteur hoe een gesprek met vierjarigen, achtjarigen of twaalfjarigen gevoerd kan worden. Moet je praten en spelen tegelijk? Welke vraagtechnieken zijn op welke leeftijd geschikt? Hoe schat ik de mentale leeftijd van een kind in? Een klassieker die nog steeds actueel is.

 

 

Luisteren naar kinderen - Thomas Gordon

De methode die Gordon ontwikkelde en in de praktijk langdurig toetste, is in vakkringen terecht 'revolutionair' genoemd. Hij slaagt erin een brug te slaan tussen de zelfstandigheid en vrijheid van het kind en het gezag van de opvoeders. Het boek bevat moderne inzichten over het omgaan met medemensen in een veranderde samenleving. In dit boek wordt uitgegaan van de bereidheid tot toenadering en actief luisteren, wat het wederzijdse respect herstelt.

 

Tijd voor Pedagogiek - Gert Biesta

In zijn oratie laat Gert Biesta het belang van de pedagogiek zien en dat het daarom een plaats vraagt in opleiding en vorming, kortom in het onderwijs. Pedagogische vragen zijn namelijk niet verdwenen uit de alledaagse opvoedings- en onderwijspraktijk. Er klinkt een noodkreet om hier meer tijd voor te maken!

 

 

Bonustip voor kinderen
De kleine ikigai - Francesc Miralles en Héctor García

Met dit boek kun je samen met kinderen ontdekken waar ze ’s ochtends hun bed voor uitkomen. Wat is hun passie, hun 'ikigai'? Volgens de Japanse traditie heeft iedereen een ikigai.

Op het Japanse eiland Okinawa wonen meer gezonde en actieve honderdjarigen dan waar ook ter wereld. De auteurs vertrokken naar Okinawa om te ontdekken wat het geheim van de bewoners is. Ze kregen inzicht in wat de Japanners eten, hoe ze bewegen, werken en omgaan met anderen. Aan de hand van praktische denkoefeningen laten zij zien hoe kinderen kunnen zoeken naar de positieve kracht van ikigai in hun leven.

 

Pedagogisch tact: wat is het en hoe werkt het?

Hoe goed ken jij je leerlingen? Weet je wat hen beweegt en motiveert en waarom ze wel of niet lekker meewerken in de groep? Wat voor relatie heb jij met de kinderen die elke dag voor je zitten? Dat is pedagogisch tact: 'Het goede doen, op het juiste moment. Ook in de ogen van de leerling’. In dit artikel legt juf Ineke uit hoe het werkt.