U bent niet ingelogd. inloggen

Sta thuis stil bij 4 en 5 mei

Alles ziet er anders uit in deze tijd van het coronavirus. Zo ook de herdenking op 4 mei en Bevrijdingsdag op 5 mei. Een interessant thema natuurlijk: Wat is vrijheid in een lockdown? Ook al blijven we met z’n allen thuis, er zijn tal van mogelijkheden om samen te herdenken en vrijheid te vieren.

Op 4 mei houden we in Nederland elkaar jaar de Nationale Dodenherdenking en op 5 mei vieren we Bevrijdingsdag. Dit jaar is het 75 jaar geleden dat Nederland werd bevrijd van de Duitse bezetting. In deze lesbrief leggen we uit wat en hoe we dit normaal gesproken herdenken/vieren en geven we tips hoe je dit jaar thuis samen met kinderen aandacht kunt besteden aan deze dagen.

 

Vrijheid in een lockdown?

Nog steeds wordt iedereen gevraagd zo veel mogelijk thuis te blijven. Sommige mensen zitten zelfs thuis in quarantaine. Als een gezinslid verkouden is of griep of Covid-19 heeft bijvoorbeeld. Wat doet dat met ons eigen gevoel en beleving van vrijheid? Ook daar besteden we in deze lesbrief aandacht aan.

 

Herdenken en vrijheid vieren

Bij 4 mei gaat het om herdenken en op 5 mei vieren we vrijheid. We besteden in deze special aandacht aan zowel het herdenken als aan het vieren van vrijheid. Specifiek besteden we aandacht aan het vieren van vrijheid in tijden van corona, juist als niet alles mag.

 

Wat is het doel van deze lesbrief?

Het doel van deze activiteiten is dat kinderen uitleg krijgen over 4 en 5 mei en wat we herdenken en vieren in Nederland. De diverse gezinsactiviteiten geven mogelijkheden om thuis samen te herdenken en vrijheid te vieren.

Wij hopen dat je samen met de kinderen en naasten toch samen herdenkt en vijrheid viert, ondanks deze rare tijd. Samen vieren verbindt!