U bent niet ingelogd. inloggen

Voor in de klas: lesbrief humanisme

Elk mens kan zelf bijdragen aan een goed leven, dat geloven humanisten. Het humanisme geeft inspiratie om mooi en zinvol te leven. Op 21 juni wordt internationaal Wereldhumanismedag gevierd. Humanisten en humanistische organisaties komen bij elkaar voor lezingen, conferenties, picknicks en andere activiteiten. Ze vieren de waarden en idealen van het humanisme wereldwijd. Bijvoorbeeld om jezelf en de maatschappij te ont- plooien en te ontwikkelen vanuit vrijheid, verantwoordelijkheid, waardigheid en kracht. Wil je aandacht besteden aan humanisme in de klas? Dan is deze lesbrief wat voor jou.

Begin de les met het introductiefilmpje over het humanisme uit het thema 'Eigen kracht' van Krachtbronnen. Daarbij zijn er extra vragen en opdrachten beschikbaar voor het behandelen van wereldhumanismedag in de klas. Zo kun je in een half uur een interessante les humanisme met de leerlingen van groep 6, 7 en 8 doorlopen!

Wat is humanisme?

Begin de les met het filmpje over het humanisme. Vertel vooraf dat de leerlingen goed moeten opletten omdat er naar aanleiding van het filmpje een aantal vragen en opdrachten volgen. 

Werkblad

Daarna volgt het werkblad met verschillende vragen en opdrachten. De  leerlingen komen erachter waarom humanisme een levensbeschouwing is en geen godsdienst, zetten hun kennis over kinderrechten in en leren wat de twee kernwaarden van het humanisme zijn. 

Werkwijze

De vragen mogen de leerlingen individueel beantwoorden, sommige opdrachten zijn met hun groepje of in tweetallen. Als je denkt dat dat prettig is voor de kinderen, maak je gebruik van een timer per opdracht of voor het gehele werkblad. 

Eigen kracht

Deze lesbrief wordt je aangeboden door de makers van Krachtbronnen. Wil je in de klas meer aandacht besteden aan wat mensen kracht geeft? Ga dan aan de slag met het thema Eigen kracht! 
Een thema over talenten en kwaliteiten, kracht terugvinden, eigen verantwoordelijkheden en het gaan van je eigen weg.
 
Nieuwsgierig geworden naar dit thema? Lees hier meer over het lesmateriaal.
 
 
Wil je vaker inspirerende verhalen en verdiepende artikelen over actuele onderwerpen binnen het primair onderwijs lezen, of originele boeken- en lestips ontvangen? Meld je dan hier aan voor onze maandelijkse inspiratiemail!

Bedankt voor je download.

Er is een email met link naar het bestand verstuurd naar je email adres.

Ingeschreven voor de Krachtbronnen nieuwsbrief?

Je ontvangt een email waarin je de inschrijving kunt bevestigen.

Ontvang het bestand
Lesbrief humanisme
per email

Ja