U bent niet ingelogd. inloggen

Tips: zo vier je Keti Koti met je klas

Elk jaar op 1 juli is het Keti Koti: de Dag der Vrijheden of ook wel ‘Kettingsnijden’ genoemd. Keti Koti is van oorsprong een Surinaamse feestdag, die ook wordt gevierd in Nederland en op de Nederlandse Antillen. Op school kun je ook goed aandacht besteden aan Keti Koti. Benieuwd hoe? Wij verzamelden een paar leuke tips.

Met je klas kun je op verschillende manieren aandacht besteden aan Keti Koti. Ga bijvoorbeeld vanuit een levensbeschouwelijke inslag in gesprek over het feest zelf. Wat houdt dit feest in en waarom is het zo belangrijk voor Nederland? Wat wordt er gevierd en op welke manier?

Het is ook een mooie ingang om ‘slavernij’ als thema te behandelen binnen burgerschapsonderwijs. Wat betekent ‘Keti Koti’? Wat waren dat ‘slaven’? Wat was de rol van Nederland in slavernij? Wanneer is de slavernij afgeschaft? En zijn er nog steeds vormen van slavernij?

Ben je geïnspireerd? Download dan onze lesbrief! Je vindt er een duidelijke, beknopte uitleg over de oorsprong van het feest. Ook hebben we concrete lesideeën voor je. Alle suggesties zijn sowieso geschikt voor groep 5 t/m 8, en met wat aanpassingen meestal ook voor de onderbouw.

Namens het Krachtbronnen-team: een mooie Keti Koti viering toegewenst!

 

Beeldmateriaal: © Keti Koti Festival | Afrika Museum