U bent niet ingelogd. inloggen

Keti Koti in de klas

Keti Koti is een jaarlijks terugkerende feestdag op 1 juli waarop wordt herdacht en gevierd dat Nederland de slavernij heeft afgeschaft in de toenmalige koloniƫn Suriname en de Nederlandse Antillen. Keti Koti betekent "Ketenen Gebroken" in de Surinaamse taal Sranantongo. Op school kun je ook aandacht besteden aan Keti Koti. Benieuwd hoe? Wij verzamelden een paar lestips.

Met je klas kun je op verschillende manieren aandacht besteden aan Keti Koti. Vorig jaar deelden we al lestips voor groep 5 t/m 8. Ook dit jaar geven we je suggesties over hoe je Keti Koti op de basisschool kunt herdenken en vieren. Je kunt onderstaande tips met je klas of schoolbreed uitvoeren.

 

Tips om te herdenken:

  • Maak samen met leerlingen een altaar voor de overleden voorouders, zet deze centraal in een ruimte en laat leerlingen fruit en drankjes meenemen om hierbij neer te zetten.
  • Vertel meerdere Afrikaanse verhalen, van bijvoorbeeld Anansi de spin en vertel over de kracht en traditie van verhalen.
  • Vraag leerlingen witte kleding te dragen op 1 juli (wit is de kleur van rouw)

 

Tips om te vieren:

  • Laat leerlingen een muzikale bijdrage voorbereiden. Bijvoorbeeld, bespreek bijvoorbeeld de songtekst van het nummer Birth of a new age van Jeangu Macrooy. En zing met elkaar dit bevrijdingslied om Keti Koti extra kracht bij te zetten.
  • Laat leerlingen een ontketeningsmars houden: een optocht waarin leerlingen ook Surinaamse of Caribische klederdracht dragen.
  • Laat leerlingen als opdracht posters of een muurkrant maken over Keti Koti (wat houdt het in?) en stel dit tentoon door de school met een live presentatie van verschillende kinderen.
  • Organiseer een Surinaamse lunch (eventueel met ouders).
  • Bezoek met leerlingen het Wereldmuseum Rotterdam.

Namens het Krachtbronnen-team: een mooie Keti Koti toegewenst!

Melissa Bakker

coördinator primair onderwijs

 

Maak jij in de klas gebruik van onze tips? Dan zijn we benieuwd naar jouw ervaringen! Stuur jouw reactie of foto’s naar info@creathlon.nl.

Wil je voortaan geen tip meer missen? Meld je dan aan voor onze maandelijkse inspiratiemails met verdiepende artikelen, leertips, boeken- en filmtips met handvatten voor in de klas!