U bent niet ingelogd. inloggen

In de klas: aandacht voor de geboortedag van Mohammed

Woensdagavond 28 oktober begint voor de moslims Mawlid an-Nabi, de geboortedag van de profeet Mohammed. Deze dag wordt door alle moslims uitbundig gevierd. Wil je hier aandacht aan besteden in de klas? Bekijk dan de tips van juf Ineke.

Mohammed, de profeet in de islam, werd in Mekka geboren in ±570 van onze jaartelling. Voor moslims is Mohammed de belangrijkste profeet. Ze geloven dat hij de laatste en belangrijkste profeet is, die de definitieve boodschap van God aan de mensheid mocht geven. Hij wordt ook wel de Zegel der Profeten genoemd. 

Zoet eten en zoet denken

De geboortedag van Mohammed wordt door alle moslims uitbundig gevierd. Moslims bezingen het leven van de profeet en eten vruchten en zoetigheid en drinken zoete drankjes. Of ze bereiden en eten het lievelingsgerecht van Mohammed: griesmeel met honing. Dit gebruik hangt nauw samen met het spreekwoordelijke Arabische 'zoet eten en zoet denken'. Het consumeren van zoetigheid staat voor moslims symbool voor de positieve manier van denken over de profeet! 's Avonds gaan de gelovigen naar de moskee. Daar wordt dan gesproken over de profeet, over het islamitische geloof en er wordt uit de Koran gelezen.


Tip voor in de klas: ga in gesprek 


Wat weten jouw leerlingen over Mohammed en andere profeten? Leuk om samen kennis te delen? We geven je een paar suggesties om te gebruiken voor het gesprek.

  • Wat is een profeet eigenlijk? (Een mens die boodschappen van God kan ontvangen.)
  • Hoe ontvangt een profeet boodschappen van God? (Door dromen, visioenen, via engelen. Meestal wel in stilte- afzondering.)
  • Ken je misschien nog meer profeten uit andere religies? (Bijv. Mozes, Abraham, Noach, Jona, Jezus.)
  • In Nederland vieren we ook de geboortedag van een profeet. Welke feestdag is dit en hoe vieren wij deze dag? (Kerst)
  • Laat de leerlingen in groepjes de verschillen en overeenkomsten tussen Kerst en de Geboortedag van Mohammed opschrijven en/of bespreken.
  • Zoek eventueel wat informatie op over het leven van Mohammed en bespreek dit in de klas.

 

Tip voor in de klas: vier samen feest!

Verzorg een traktatie van zoete lekkernijtjes met natuurlijke suikers zoals dadels en honing. Zorg voor extra sfeer door een aantal kandelaars in de klas te zetten. Het is natuurlijk het leukst als ze allemaal branden tijdens het trakteren. Je kunt er ook een led-lichtje in doen.

 

Ineke Struijk

materiaalmaker primair onderwijs en leerkracht