U bent niet ingelogd. inloggen

Handreiking teambijeenkomst ‘Verdieping van vrijheid’

Wil jij je met jouw team van collega's meer verdiepen in de kernwaarde 'vrijheid', maar weet je nog niet hoe? Voor het kernwaardenportaal www.openbaaronderwijs.nu maakten wij een praktische handreiking, speciaal voor teambijeenkomsten in het primair onderwijs. Centraal staat hoe het boeddhisme tegen ‘vrijheid’ aankijkt en op welke manier dit voor ons inspirerend kan zijn. Door op de boeddhistische manier vrijheid uit te dragen, bevorder je als school en als team tevens kansengelijkheid.

De handreiking is bedoeld voor schoolteams binnen het primair onderwijs en kan worden ingezet tijdens een vergadering of studie(mid)dag. Het document bestaat uit verschillende bouwstenen, die je los van elkaar kunt gebruiken. Zo kun je dus helemaal zelf bepalen welke werkvormen je wilt gebruiken en hoeveel tijd je er voor uit wilt trekken.

Voorbereiding

Als je je als team wilt verdiepen, is het handig als een of meerdere personen het op zich nemen om de bijeenkomst voor te bereiden en te leiden. Dit kan het MT zijn, maar ook die leerkrachten die zich geroepen voelen en het leuk vinden om dit te doen. De voorbereiding neemt ongeveer 60 minuten in beslag.

We geven je vast wat tips voor de voorbereiding:

 1. Lees de handreiking vooraf goed door.
 2. Bedenk wat de opbrengst van deze bijeenkomst mag zijn.
  • Visie op vrijheid vormen of aanvullen
  • Inspiratie opdoen
  • Elkaar op een andere manier ontmoeten
  • Eigen invulling
 3. Kies die bouwstenen die je wilt inzetten en bereid ze voor.
 4. Bedenk hoelang de bijeenkomst mag duren en pas hier je keuze voor bouwstenen voor aan.
 5. Maak eventueel ter ondersteuning een presentatie.
 6. Op het moment zelf: maak een ruimte ‘gebruiksklaar’: zet tafels en stoelen klaar, eventueel digibord, zorg voor koffie en thee.

De handreiking bevat in totaal 7 bouwstenen, varierend in lengte van 5 à 10 minuten tot maximaal 30 minuten. Kies bijvoorbeeld uit een reflectie-oefening, een korte overdenking of een ademhalingsoefening. Er is voor ieder team wel wat wils.
Laat je inspireren door de bouwstenen die aansluiten bij de kernwaarden van het openbaar onderwijs: gelijkwaardigheid, vrijheid en ontmoeting. Je kunt het document onderaan deze pagina opvragen.
 

Kernwaardenportaal openbaar onderwijs

Deze handreiking is gemaakt ten behoeve van het kernwaardenportaal www.openbaaronderwijs.nu. Op dit portaal zijn allerlei (gratis!) inspirerende onderwijstools te vinden die raken aan de kernwaarden van het openbaar onderwijs: gelijkwaardigheid, vrijheid en ontmoeting. Het portaal is onderverdeeld in vijf doelgroepen: leraren en studenten primair onderwijs, docenten en studenten voortgezet onderwijs, bestuurders/directeuren/schoolleiders, ouders en tot slot leerlingen. Voor al deze doelgroepen zijn er prachtige tools te vinden. De tools gaan van handreikingen tot lesbrieven en van quickscans tot gesprekstools. Neem snel een kijkje op de site en laat je inspireren door deze mooie verzameling tools. Veel van de tools zijn ook digitaal en op afstand te gebruiken!

 

Bedankt voor je download.

Er is een email met link naar het bestand verstuurd naar je email adres.

Ingeschreven voor de Krachtbronnen nieuwsbrief?

Je ontvangt een email waarin je de inschrijving kunt bevestigen.

Ontvang het bestand
Handreiking 'Verdieping van vrijheid'
per email

Ja