U bent niet ingelogd. inloggen

Feestdag: Rosj Hasjana, start van een nieuw jaar

Op 7 september is het Rosj Hasjana: het joodse nieuwjaarsfeest. Een moment waarop joodse mensen de tijd nemen om terug en vooruit te kijken. Ook op school begin je aan een nieuw jaar. Juf Ineke geeft tips om deze twee momenten met elkaar te combineren in de klas.

Tijdens Rosj Hasjana kijken joodse mensen terug op het afgelopen jaar: zijn ze een goed mens geweest, hebben ze geprobeerd behulpzaam te zijn? En ze denken na over dingen die ze het komende jaar willen veranderen of verbeteren. De start van het joodse nieuwjaar is voor veel mensen het moment waarop ze iemand die ze gekwetst hebben om vergeving vragen. Verder sturen ze kaartjes rond met goede wensen voor het komende jaar.

Zoals vele feestdagen, kent ook Rosj Hasjana traditioneel eten. Zo wordt er vaak vlechtbrood gegeten. En appels met honing staan symbool voor een zacht jaar. Ook het eten van het seizoensfruit is gebruikelijk, waarover dan een gebed wordt uitgesproken.

Tips voor in de klas

  • Vraag je leerlingen op een kaartje voor zichzelf op te schrijven wat ze in het komende schooljaar willen veranderen of verbeteren. Dat kan betrekking hebben op een bepaald vak ('ik wil beter worden in spelling') of op hun houding ('ik wil behulpzamer zijn voor mijn klasgenoten').
    De kaartjes leveren ze bij de jou, in een ‘brievenbus’. Op een later moment in het jaar geef je de kinderen hun eigen kaartje terug. Dan kunnen ze reflecteren: heb ik er alles aan gedaan om mijn voornemens waar te maken?
  • Laat de leerlingen bij de fruitpauze een ‘gebedje’ uitspreken over hun voornemens voor de klas in het nieuwe schooljaar. Dit hoeft niet hardop. Wat zijn hun wensen als het gaat over samenwerking, samen leren en samen bouwen aan de toekomst? En hoe willen ze met elkaar omgaan en problemen oplossen? Het gebed is eigenlijk ook een soort wens, iets wat ze zichzelf en de klas toewensen voor dit schooljaar.

 

 

Bij de start van een nieuw schooljaar is het goed om met je klas te bespreken hoe jullie er samen weer een mooi jaar van kunnen maken. Ik schreef er dit artikel over.

???? Of bekijk in dit overzicht onze eerdere lees- en filmptips, voor leerkrachten én kinderen!

Ineke Struijk

materiaalmaker primair onderwijs en leerkracht