U bent niet ingelogd. inloggen

Feestdag: Nationale Voorleesdagen

Van 20 tot en met 30 januari 2021 zijn het de Nationale Voorleesdagen. Deze dagen zijn vanzelfsprekend bedoeld om het lezen door voorlezen te stimuleren. Door veel voor te lezen kunnen kinderen ge├źnthousiasmeerd worden voor boeken en literatuur. Dat begint op school natuurlijk op jonge leeftijd , in de kleuterklas, met het voorlezen van mooie prentenboeken. Maar bij Krachtbronnen geloven we sterk in de kracht van lezen, de kracht van verbeelding en de kracht van taal. En vinden wij dat voorlezen ook in groep 8 nog hartstikke leuk is voor kinderen. Wij dagen jullie uit om schoolbreed (online) aandacht te besteden aan de Nationale Voorleesdagen: leesplezier voor de hele school!

Hoe kun je dit bereiken? Wij tippen de leescarroussel. Lekker lezen in de klas, indien mogelijk met ouders, opa’s en oma’s. Dit kun je van groep 1 t/m 8 doen, in elke klas afzonderlijk of laat de leerlingen van klas naar klas gaan (als de school weer open is natuurlijk). De werkvorm gaat als volgt:

  • De groepjes waarin leerlingen zitten zijn ieder een carroussel.
  • Eén kind in het groepje leest voor, de rest luistert. Elke leerling begint in de eigen klas in het eigen groepje, dat is de eerste ronde.
  • Daarna mogen ze een groep of zelfs een klas opschuiven om daar voor te gaan lezen of luisteren.
  • Je kan zoveel rondes kiezen als je wil of als de tijd toelaat.
  • Geef je les op afstand? Laat de kinderen dan online in groepjes via samenlezen. Een carroussel is waarschijnlijk lastiger te organiseren.

We hebben nog een paar extra suggesties voor je:

  • Laat leerlingen zelf een boek uitkiezen waaruit ze willen voorlezen.
  • Laat de kinderen kiezen of ze willen luisteren of lezen. Misschien willen ze een rondje lezen en daarna een keertje luisteren, dat kan wisselen.
  • Ouders, opa’s en oma’s mogen aanschuiven. Als de coronamaatregelen dit nog niet toelaten: laat ze online meekijken!

Laat de leerlingen ervaren dat je een ander boek kiest bij de kleuters, dat je anders praat en leest bij een vrolijk of spannend boek, maar ook bij jongere kinderen of juist oudere kinderen. En: als leerkracht doe je natuurlijk ook mee; laat vooral zien dat je van lezen houdt.

Tot slot: misschien vinden jij en je collega’s en de kinderen dit zo leuk dat je deze werkvorm vaker in het jaar inzet. Veel leesplezier!

Boekentips

Nog op zoek naar leuke voorleesboeken? Juf Ineke geeft regelmatig leuke tips. Bijvoorbeeld hier (tips bij de Kinderboekenweek) en hier (verhalen vol inspiratie).