U bent niet ingelogd. inloggen

Feestdag: Nationale Complimentendag

Het klinkt zo vanzelfsprekend, een complimentje geven als iets goed gaat. Tóch doen de meesten van ons het in de praktijk veel te weinig. We zien vaak wel wat er fout gaat, maar veel minder wat er goed gaat. Dat is jammer, want juist in deze uitdagende tijden kunnen we allemaal wel wat extra waardering en support gebruiken! Een goede reden om bewust stil te staan bij de Nationale Complimentendag op 1 maart, bijvoorbeeld door met je klas het Complimentenspel te spelen.

De Nationale Complimentendag draait om oprechte persoonlijke aandacht en uitgesproken waardering. Twee zaken die niet te koop zijn, maar ons wel het diepst raken. Misschien juist omdat ze niet te koop zijn! Op hun site lees je meer over de achterliggende gedachte van de Nationale Complimentendag.

Tip: speel het Complimentenspel

Door in de klas het Complimentenspel te spelen, help je kinderen om een echt mooi compliment te geven dat iets meer inhoudt dan ‘wat zit je haar leuk’. Ze leren dat je met een waarderende zin begint, zoals ‘ik vind het fijn dat je…’. Leg ook uit dat het bij complimenten om gedrag gaat of om de inzet/inspanning die je bij een ander ziet.

Heb je het Complimentenspel niet tot je beschikking? Je kunt het spel hier bestellen of gratis een selectie van complimentenkaarten downloaden. Of maak zelf een leuke set kaartjes!
Het spel kan op verschillende manieren gespeeld worden. We geven je twee suggesties.

Speelwijze 1
Leg op de tafels van de leerlingen een kaartje dat jij als leerkracht bij ze vindt passen en laat het ze voorlezen. Vraag de kinderen ook wat ze vinden van het compliment.

Speelwijze 2
Leg alle kaartjes op zijn kop op de instructietafel. Laat de leerlingen om de beurt een kaartje pakken en hardop voorlezen. Daarna geven ze het kaartje aan een klasgenootje bij wie ze het compliment het beste vinden passen.

Hoe weet je dat je kinderen de juiste complimenten of feedback geeft? Juf Ineke schreef er dit artikel over. Ook geeft ze leuke boektips over het onderwerp, zowel voor leerkrachten als voor kinderen. Je kunt ze hier lezen.