U bent niet ingelogd. inloggen

Feestdag: Dag van de Aarde

Op 22 april is het de Dag van de Aarde, een dag waarop jaarlijks worden activiteiten georganiseerd die als doel hebben om mensen bewust te maken van het bijzondere van de aarde en het leven daarop. Zo wordt op een positieve wijze aandacht gevraagd voor de wereldproblematiek rondom natuur, milieu en klimaatverandering. Ook in de klas kun je aandacht besteden aan deze dag. Juf Ineke geeft tips.

De Dag van de Aarde is een mooie impuls in een samenleving waarin de toekomst onzeker lijkt door alle grote ecologische dilemma’s. Een moment om je bewust te zijn van de waarde van de aarde en van de schoonheid die de natuur meebrengt. Ook in de klas kun je bewust stilstaan bij onze planeet. 

 

Tips voor in de klas

  • Muziek stimuleert de hersenen (zie ook mijn artikel hierover) én inspireert. Laat de leerlingen luisteren naar Vivaldi’s Vier jaargetijden (zie deze link) en vraag ze om hun ogen hierbij dicht te houden. Welk seizoen denken ze te horen en welke kleuren zien ze voor zich? Geef alle kinderen een vel A3-papier en vetkrijt of verf, waarmee ze de natuur op muziek kunnen verbeelden! 
  • Plantjes in de klas zorgen voor een schonere lucht en dat hebben de hersenen nodig om goed en geconcentreerd te kunnen werken. Vraag de leerlingen om allemaal een plantje mee te nemen, zodat jullie samen in een schonere lucht kunnen werken. Wedden dat het helpt?
  • Hoe bewust zijn jouw kinderen zich van de natuur en de rol van ons mensen daarin? Maak je kinderen filosoferend wijzer van de natuur! Ik deed dat op mijn eigen school ook. Lees hier hoe we dat aanpakten.

In het Krachtbronnen-thema Kracht van de natuur vind je een opdracht die vergelijkbaar is met de Vivaldi-tip. Meer weten over het thema? Je leest er hier meer over.

 

Ineke Struijk

materiaalmaker primair onderwijs en leerkracht