U bent niet ingelogd. inloggen

Inspirerend verhaal over samenwerken: De takkenbos

Samen sta je sterk. Dat is de boodschap die spreekt uit het korte verhaal 'De Takkenbos'. Je vindt het verhaal terug in het thema Kracht van samen. Lees het verhaal voor of laat het luisterverhaal horen, en kies een van onze suggesties om uit te werken met de klas.

Lessuggesties naar aanleiding van het verhaal.

  • In plaats van het verhaal voor te lezen kun je natuurlijk ook het verhaal met de klas doen. Je kunt met de kinderen naar buiten (als je in de buurt van de school makkelijk takken kunt rapen) of je kunt het voorbereiden en voor elk kind een tak zoeken en meenemen naar school.
  • Vraag de leerlingen wat dit verhaal met hen als klas te maken heeft? Voer een gesprekje met de klas naar aanleiding van dit verhaal. Hoe kunnen ze als klas samen sterk zijn? Wat is daarvoor nodig? Welke (positief geformuleerde) regels kunnen we als klas samen afspreken?
  • Klassenregels: maak een mooie boom met enkele dikke takken. Het mag lekker groot! Eventueel teken je een stam en zorg je dat de takken op losse vellen zijn. Elke tak staat voor een positief geformuleerde klassenregel ‘wij zijn aardig voor elkaar’, ‘wij helpen elkaar’. Laat de leerlingen (in groepjes) de takken en boom versieren. Hang de boom met takken op een zichtbare plek in de klas.
  • Samen sterk: laat de leerlingen ieder een tak tekenen of geef elke leerling een kleurplaat van een tak. Laat elke leerling in de tak met stift een positieve eigenschap van henzelf schrijven, iets waar ze goed in zijn. (Sterk, dapper, lief, zorgzaam, creatief, behulpzaam, etc.) Verzamel deze prachtige takkenbos en hang het op in de klas. Wat een talenten in deze klas, samen staan jullie sterk.

Bedankt voor je download.

Er is een email met link naar het bestand verstuurd naar je email adres.

Ingeschreven voor de Krachtbronnen nieuwsbrief?

Je ontvangt een email waarin je de inschrijving kunt bevestigen.

Ontvang het bestand
Takkenbos verhaal
per email

Ja