U bent niet ingelogd. inloggen

De Kracht van Kerst in coronatijd

Nederland bereidt zich voor op Kerst vieren in coronatijd. Het is volop in het nieuws: ‘Kerstboomverkoop piekt vroeg dit jaar’ en ‘Kerstpakket groter in corona: werkgevers zetten stapje extra’. De regering houdt het nog even spannend, maar dat mag de (voor)pret niet drukken.

Kerst-high-tea

Bij Krachtbronnen is het kerstplezier dit jaar anders dan anders. Geen gezamenlijk luisteren naar radio 2, geen kerstboom op kantoor, geen kerstborrel… Gelukkig kunnen we wel digitaal delen hoe onze huizen in kerstsferen zijn gehuld en uitkijken naar de gezamenlijke online kerst-high-tea, waarbij we tevens onze zwangere directeur op verlof mogen sturen.

 

Kerst vieren in coronatijd

Natuurlijk brengt Kerst in deze tijden ook verdriet met zich mee. Voor ouderen thuis en in verpleeg- en verzorgingstehuizen, zieke mensen, mensen met familie en vrienden in het buitenland, mensen in quarantaine... Want hoewel de officiële maatregelen nog niet bekend zijn gemaakt, weten we al dat Kerst vieren met veel mensen of met mensen uit risicogroepen niet zal gaan.

 

Kerst op school

Ook op basisscholen moet geïmproviseerd worden. Zomaar het jaarlijkse kerstdiner in de klas houden, of de traditionele kerstviering in de kerk bijwonen, zit er niet in. Is een kerstviering of kerstoptreden met de hele school wel mogelijk? Met veel leerlingen en leerkrachten in een ruimte is waarschijnlijk geen goed idee. Gewoonlijk zijn op veel scholen ook ouders uitgenodigd om mee te vieren, dat kan dit jaar ook niet.

 

Tip voor in de klas: De Kracht van kerst

Hoe kun je dan wel kerst vieren op school in coronatijd? Als we bedenken wat de kracht van kerst is: samen zijn, samen delen en lief voor elkaar zijn, dan is het een mooi idee om deze kerstgedachte breed uit te dragen! Breder dan voor de eigen school. Ga voor een maatschappelijke impact! Kun je als school de risicogroepen betrekken en voor hen de kerst een stukje aangenamer maken? Dan doe je als school ook meteen aan actief burgerschap. Hieronder geven we enkele tips.

 

  1. Maak per klas een kerstpakket: laat kinderen van thuis één item meenemen, variërend van iets lekkers te eten of drinken tot een (zelfgemaakte) waxinelichthouder. Doneer dit aan de voedselbank.
  2. Knutsel met de kinderen een mooi tafelstukje met dennentakken en kerstversiering. Breng dit naar een ondernemer uit de buurt (winkels, horeca) die wel een lichtje kunnen gebruiken in donkere dagen.
  3. Neem met de klas een kerstlied op op video en stuur dit naar de ouders van de klas. Of doe hetzelfde met een TikTok-dansje.
  4. Word als school een schrijfmaatje van oudere mensen in verpleeg- en verzorgingshuizen via het Nationaal Ouderenfonds. Laat kinderen van groep 1 t/m 8 kerstkaarten maken en stuur ze naar deze mensen.
  5. December is de maand van de lichtfeesten. In verschillende religies viert men een feest waarin licht centraal staat, zoals chanoeka (jodendom), Advent (christendom) of Divali (hindoeïsme). Organiseer een lichtjesoptocht met de klas door de wijk. Informeer buurtbewoners vooraf dat jullie langs lopen en laat mensen vanachter hun raam genieten en een kaarsje op de vensterbank zetten. 

 

Het Krachtbronnenteam wenst jou en je school hele fijne kerstdagen toe!