U bent niet ingelogd. inloggen

Boekentips bij de Kinderboekenweek

Van 30 september tot en met 11 oktober is het weer Kinderboekenweek. Taal is een belangrijk kenmerk binnen een cultuur. De koppeling van taal en cultuur is dan ook een speerpunt bij Krachtbronnen, net als bij de SLO overigens. Om kinderen hun taalvaardigheid nog beter te laten ontwikkelen, blijven boeken toch echt het meest inspirerend! We geven jeĀ een paar mooie boekentips, om met je klas te lezen. Door het lezen van realistische verhalen, ontwikkelen kinderen hun empathisch vermogen. Wij verzamelden vier boeken die aan deze ontwikkeling kunnen bijdragen.

Samen hier; Wijs worden uit de wereld - Oliver Jeffers

Groep 1/2 (ook geschikt voor andere groepen)

Domein levensbeschouwing: De wereld kan wel eens verwarrend zijn. Vooral als je nog van alles moet leren. Maar je voelt je onherroepelijk verbonden met de sterren aan de hemel, de planeten, de zon en de maan.

Prachtig vormgegeven prentenboek dat de verbeelding prikkelt. Het grote heelal, het universum en die kleine aardbol waarop wij met zovelen leven! Hoe is dit toch allemaal ontstaan en hoe zorgen we er met elkaar voor dat het voort kan blijven gaan? Over verwondering en grote levensvragen. Later als we groot zijn een astronaut worden... Wow, zou dat niet fantastisch zijn? Zoals dr. Sally Ride eens zei: 'Het doet je beseffen hoe fragiel ons bestaan eigenlijk is…'

 

Roza Rozeur, Ingenieur - Andrea Beaty en David Roberts (illustraties)

Groep 1 t/m 3 (ook geschikt voor andere groepen)

Domein actief burgerschap: De toekomst vraagt veel van ons allemaal. Vooral ook technisch opgeleide mensen. Daar heb je creativiteit voor nodig en doorzettingsvermogen!

Over een meisje dat ervan droomt ingenieur te worden en juist geïnspireerd wordt door de troep op onze aarde. Over doen wat er dringend gedaan moet worden. Roza zoekt in afval naar bruikbare spulletjes en maakt hier van alles van. Maar niemand is echt geïnteresseerd. Totdat haar overgroottante op bezoek komt. Zij vertelt verhalen over doelen stellen en behalen en over dromen. Maar ook over doorzetten en leren van foutjes.

 

De boom met het oor - Annet Schaap & Philip Hofman (illustraties)

Groep 4/5 (ook geschikt voor andere groepen)

Domein sociaal emotionele ontwikkeling: Wat doe je als je een geheim hebt? Iets wat je ontdekt en het liefst van alles aan iemand wilt vertellen? Maar niemand heeft tijd om even te luisteren, iedereen is druk, onderweg en aan het werk.

Een geweldig fantasieverhaal over een jongen die iets ontdekt over zichzelf. Hij wil het graag vertellen, maar iedereen die hij kent is op weg en heeft haast. En met vreemden mag je niet praten! Hij krijgt een tip van een vogeltje en later op weg naar huis van een hond; ga naar de boom met het oor. Die luistert immers altijd. Als hij daar aankomt staat er dan ook een hele rij: torren, kevertjes, eekhoorns, muizen en duizendpoten. Dit is niet zomaar een oor: dit oor luistert echt! Over het belang van een luisterend oor: bij wie kun je je verhalen en geheimen kwijt? Wie vertrouw je en wie kan je het best helpen?

 

 
Bonustip: De reis van Syntax Bosselman - Arend van Dam

Groep 6 t/m 8 (ook geschikt voor andere groepen)

Passend bij alle drie de domeinen

Sociaal emotionele ontwikkeling: je leert je te verplaatsen in Syntax, maar ook in de schurken en helden. Je maakt kennis met emoties van jezelf, maar ook die van andere personages en zelfs met die van de schrijver!

Levensbeschouwing: Syntax werd naar Nederland gehaald met de belofte als eregast in het museum te mogen vertellen over zijn cultuur en levensbeschouwing. Niets was minder waar, hij werd tentoongesteld! Zijn ‘anders’ zijn was een curiositeit en werd nog helemaal niet gezien als verrijkend.

Actief burgerschap: wij leven gelukkig in een samenleving waarin we gelijk zijn aan elkaar, waarin iedereen gelijke rechten heeft. De vroegere hiërarchie zoals in de koloniale tijden bestaat niet meer.  Tip - met deze eenvoudige spelvorm creëer je bewustwording: Verdeel de klas in twee groepen. De ene groep woont op een eiland en de groep ‘verovert’ het eiland. Wie is er nu de baas en waarom? Hoe zorg je ervoor dat je goed kunt samenleven met de oorspronkelijke bewoners van het eiland?

Dit boek vertelt op een heel verhalende wijze over het koloniale verleden. Waarom deed Nederland hier eigenlijk aan mee? Het boek sluit goed aan op het thema van de Kinderboekenweek 2020: 'En toen...'  Het gaat over de tijd waarin Nederland zijn Gouden Eeuw beleeft. 

De schrijver neemt je mee op zijn eigen zoektocht naar de personen achter deze geschiedenis, de personen die in mensen handelden en hier ontzettend rijk mee werden. Hij vraagt zich af of hij bepaalde woorden wel kan gebruiken in zijn boek, zonder dat iemand zich dan beledigd of gediscrimineerd voelt. Respect voor de geschiedenis, respect voor helden uit de geschiedenis, maar vooral ook respect voor de nieuwe inzichten die dit geeft. De verhalen laten je door de bril van de slaven, de schurken en de slavenhandelaren kijken. Daardoor raak je misschien in verwarring of ben je verbaasd, maar je kunt er ook boos over worden.

 

Hoe lezen helpt bij de ontwikkeling van empathie

Lezen draagt niet alleen bij aan het vergroten van de taalvaardigheid en woordenschat bij kinderen, het helpt ook bij het ontwikkelen van empathie. Bovenstaande boekentips sluiten hier op aan. Meer weten? Lees hier het artikel van juf Ineke.

Wil je nog meer boekentips bekijken? Hier vind je nog een paar inspirerende boeken!