U bent niet ingelogd. inloggen

Besteed jij ook aandacht aan de ramadan in de klas?

Ken je ons Krachtbronnen magazine? Het staat vol interessante, verdiepende artikelen en leuke tips. Bijvoorbeeld de rubriek '5x feest', over feestdagen en -perioden om bij stil te staan. Met altijd een doe- of gesprekstip. We geven je een 'sneakpeak' met een leuke tip voor in de klas over de ramadan.

Vorige week is de ramadan weer begonnen. Het is een van de ‘vijf zuilen’ van de islam en is dus voorgeschreven in de Koran. Het vasten wordt gezien als vorm van zuivering van de ziel en een uiting van dankbaarheid aan Allah voor alles wat hij gegeven heeft.
De ramadan leert mensen zelf­discipline. Moslims voelen en tonen in die tijd verbonden­heid met arme en hongerige mensen elders op de wereld. Het herinnert hen hoe het is om arm en hongerig te zijn. Het vasten tijdens de ramadan gaat een stap verder dan de vastentijd bij christenen, van zonsopgang tot zonsondergang eten en drinken moslims helemaal niets.

De leeftijd waarop moslim-kinderen gaan mee vasten tijdens de ramadan wisselt. Normaal is dat zij rond hun puberteit, tussen de 12 en 15 jaar, mee gaan doen. Maar soms willen jongere kinderen ook al mee vasten en dan kan natuurlijk gewoon.

 

Tip voor in de klas

  • Niet­ gelovige kinderen kunnen misschien een dagje mee vasten. Hoe voelt dat? Wat vinden ze ervan om stil te staan bij mensen die arm en hongerig zijn? En: gaat het wel goed? Want misschien neem je per ongeluk een slokje water, zonder dat je er bij stilstaat.
  • Vind je het een stapje te ver gaan om mee te vasten, maar wil je wel graag aandacht besteden aan de ramadan? Bekijk dan de reportage die het NOS Jeugdjournaal vorige week uitzond, over een klas waar alle kinderen mee vasten.

 

Wil je voortaan geen tip meer missen? Meld je dan aan voor onze maandelijkse inspiratiemails met verdiepende artikelen, leertips, boeken- en filmtips met handvatten voor in de klas!