U bent niet ingelogd. inloggen

Gratis extra materiaal

Krachtbronnen maakt ook materiaal voor in de klas en thuis dat je gratis kunt lezen en downloaden. Zo geven we leuke tips voor in de klas, bieden we lessen voor afstandsonderwijs, raden we inspirerende boeken aan en tippen we nationale en multiculturele feestdagen die je in de klas kunt behandelen. Kortom volop keuze in gratis online materiaal dat bijdraagt aan beter ‘samen leren leven’!

 

Tips voor in de klas

Onze tips voor in de klas zijn bedoeld om op een makkelijke manier een leuke leeractiviteit met je klas te doen of in te voeren. Denk bijvoorbeeld aan een origineel verhaal om voor te lezen of een creatieve werkvorm om samen te doen.

 

Online videolessen

Wil je als leerkracht op afstand een les burgerschap, sociaal-emotionele ontwikkeling en levensbeschouwing geven? Dan zijn de Krachtbronnen corona-specials heel geschikt! Dit zijn online videolessen van ca 60 minuten. Ook voor ouders kunnen deze lessen uitkomst bieden, zeker als je je kind wat meer wilt bijbrengen dan alleen taal of rekenen. Juf Ineke staat voor jullie klaar en neemt de rol van leerkracht over!

 

Boekentips

Ben je op zoek naar inspirerende boeken om voor te lezen in de klas of om jezelf in te verdiepen? Dan ben je bij onze boekentips aan het juiste adres. We zijn op de hoogte van de leukste (nieuwe) boeken en geven je advies hoe je ze kunt laten aansluiten bij een les burgerschap, sociaal-emotionele ontwikkeling en levensbeschouwing geven.

 

Nationale en multiculturele feestdagen

Wil je weten wat Divali inhoudt? Wil je aandacht besteden aan ramadan binnen jouw school? Of zoek je een andere invalshoek om Sinterklaas te behandelen in de klas? Kijk dan bij de nationale en multiculturele feestdagen binnen het online materiaal. Daarin geven we je meer informatie over een feestdag en tippen we je hoe je dit feest in de klas kunt vieren.

 


Wil je maandelijks op de hoogte worden gehouden van dit gratis materiaal? Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Boekentips: kansen(on)gelijkheid

Niet iedereen heeft dezelfde kansen, ook in Nederland niet. Juf Ineke geeft tips over kansen(on)gelijkheid: twee voor de kinderen én twee voor de leerkrachten.

Lees meer

Feestdag: Nationale Voorleesdagen

Van 20 tot en met 30 januari 2021 zijn het de Nationale Voorleesdagen. Deze dagen zijn vanzelfsprekend bedoeld om het lezen door voorlezen te stimuleren. Door veel voor te lezen kunnen kinderen geënthousiasmeerd worden voor boeken en literatuur. Dat begint op school natuurlijk op jonge leeftijd , in de kleuterklas, met het voorlezen van mooie prentenboeken. Maar bij Krachtbronnen geloven we sterk in de kracht van lezen, de kracht van verbeelding en de kracht van taal. En vinden wij dat voorlezen ook in groep 8 nog hartstikke leuk is voor kinderen. Wij dagen jullie uit om schoolbreed (online) aandacht te besteden aan de Nationale Voorleesdagen: leesplezier voor de hele school!

Lees meer

Lesbrief: gesprek over dilemma’s rondom vaccineren

Nederland staat aan de vooravond van een ongekende vaccinatieoperatie. Ruim zestig miljoen doses vaccin van zes verschillende leveranciers moeten de komende maanden voor een weg uit de coronapandemie zorgen. Hoe sta jij tegenover vaccineren? Zie je het ook als weg uit de coronapandemie of baart het vaccineren je zorgen? En waarom? Kinderen in de bovenbouw van het primair onderwijs kunnen hier ook zelf goed over nadenken. Met de juiste informatie vooraf, kunnen ze zich hierin verdiepen en er thuis met gezinsleden of (digitaal) in de klas met leerlingen over in gesprek.

Lees meer

Lesbrief: filosoferen over arm en rijk

Tegenwoordig moeten leerlingen zich verhouden tot een enorme diversiteit in de samenleving. Deze komt echter niet meer overeen met hun leefwerelden van thuis, de peergroup en school. De uitdaging voor jullie is juist en vooral nu deze leefwerelden met elkaar te verbinden. En dat in deze onvoorspelbare tijd! Met deze lesbrief, geschikt voor afstandsonderwijs, kun jij als leerkracht die leefwerelden met elkaar verbinden en een positieve bijdrage leveren aan de pedagogische dynamiek in je klas.

Lees meer

De Kracht van Kerst in coronatijd

Nederland bereidt zich voor op Kerst vieren in coronatijd. Het is volop in het nieuws: ‘Kerstboomverkoop piekt vroeg dit jaar’ en ‘Kerstpakket groter in corona: werkgevers zetten stapje extra’. De regering houdt het nog even spannend, maar dat mag de (voor)pret niet drukken.

Lees meer

Voor in de klas: aandacht voor geweld tegen vrouwen

Op 25 november is het Internationale Dag voor de Uitbanning van Geweld tegen Vrouwen. Overal ter wereld is helaas nog veel sprake van geweld tegen vrouwen. En door de coronacrisis neemt in veel landen huiselijk geweld weer toe. Het is dus een actueel onderwerp, maar hoe bespreek je dit in de klas? Juf Ineke geeft een aantal tips.

Lees meer

Boekentips: verhalen vol inspiratie

Lezen is belangrijk, dat staat als een paal boven water. Eerder vertelde ik al dat lezen bijdraagt aan de ontwikkeling van empathie en burgerschapsvorming bij kinderen. Maar het is ook inspirerend! Want door te lezen over bijzondere mensen, zoals profeten, helden, of unieke kinderen, krijgt iemand soms precies dat duwtje om zelf in actie te komen en iets in de wereld te veranderen of te verbeteren. En die wereld is zo groot als ze aankunnen, alles begint in het klein… Bijvoorbeeld in de bovenbouw van de basisschool. Bekijk hier een paar prachtige verhalenbundels, vol inspirerende voorbeeldfiguren.

Lees meer

In de klas: aandacht voor de geboortedag van Mohammed

Woensdagavond 28 oktober begint voor de moslims Mawlid an-Nabi, de geboortedag van de profeet Mohammed. Deze dag wordt door alle moslims uitbundig gevierd. Wil je hier aandacht aan besteden in de klas? Bekijk dan de tips van juf Ineke.

Lees meer

Wat is pedagogisch tact? Boekentips voor leerkrachten

Een pedagogisch fijn klimaat, dat wil natuurlijk elke leerkracht. Maar dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Tactvol op de juiste manier handelen, op het juiste moment. En het juiste weten te zeggen of vragen. Hoe doe je dat? Deze keer geen boekentips voor de kinderen, maar voor leerkrachten. Over het voeren van gesprekken met kinderen. Wél met een bonustip voor de leerlingen.

Lees meer

Boekentips bij de Dag van de Duurzaamheid

Koppel de Dag van de Duurzaamheid op 9 oktober aan de Kinderboekenweek en ga lekker lezen met de klas! Wij geven je twee toepasselijke tips.

Lees meer

Boekentips bij de Kinderboekenweek

Van 30 september tot en met 11 oktober is het weer Kinderboekenweek. Taal is een belangrijk kenmerk binnen een cultuur. De koppeling van taal en cultuur is dan ook een speerpunt bij Krachtbronnen, net als bij de SLO overigens. Om kinderen hun taalvaardigheid nog beter te laten ontwikkelen, blijven boeken toch echt het meest inspirerend! We geven je een paar mooie boekentips, om met je klas te lezen. Door het lezen van realistische verhalen, ontwikkelen kinderen hun empathisch vermogen. Wij verzamelden vier boeken die aan deze ontwikkeling kunnen bijdragen.

Lees meer

Hoe leer je je klas (nog) beter kennen?

Heb je een nieuwe klas, of een paar nieuwe leerlingen? Dan is het leuk om extra aandacht te besteden aan de kennismaking met elkaar. We hebben drie werkvormen gevonden die daarbij kunnen helpen.

Lees meer

Inspirerend verhaal over samenwerken: De takkenbos

Samen sta je sterk. Dat is de boodschap die spreekt uit het korte verhaal 'De Takkenbos'. Je vindt het verhaal terug in het thema Kracht van samen. Lees het verhaal voor of laat het luisterverhaal horen, en kies een van onze suggesties om uit te werken met de klas.

Lees meer

Tips: zo vier je Keti Koti met je klas

Elk jaar op 1 juli is het Keti Koti: de Dag der Vrijheden of ook wel ‘Kettingsnijden’ genoemd. Keti Koti is van oorsprong een Surinaamse feestdag, die ook wordt gevierd in Nederland en op de Nederlandse Antillen. Op school kun je ook goed aandacht besteden aan Keti Koti. Benieuwd hoe? Wij verzamelden een paar leuke tips.

Lees meer

Coronaspecial: leer alles over de kracht van verandering!

Zijn jouw kinderen of leerlingen wel een beetje klaar met TikTok en tv kijken? Dan is deze les (ca. 56 minuten) voor hen! Ze leren alles over de kracht van verandering! Luister naar een mooi verhaal, leer problemen omdenken en ontdek de voor en nadelen van de veranderingen tijdens de coronacrisis. Er zitten allerlei leuke filmpjes verstopt in deze online les en vergeet het raadsel aan het einde niet!

Lees meer

Wie mis jij? Stuur in gedachten een hartenwens!

Heb jij ook mensen die je mist omdat we zoveel thuis zijn? Vriendjes, vriendinnetjes of familieleden zoals opa’s of oma’s? Goed nieuws! Je hoeft namelijk niet altijd bij iemand te zijn om verbinding te maken. Stuur een hartenwens!

Lees meer

Sta thuis stil bij 4 en 5 mei

Alles ziet er anders uit in deze tijd van het coronavirus. Zo ook de herdenking op 4 mei en Bevrijdingsdag op 5 mei. Een interessant thema natuurlijk: Wat is vrijheid in een lockdown? Ook al blijven we met z’n allen thuis, er zijn tal van mogelijkheden om samen te herdenken en vrijheid te vieren.

Lees meer

Adempauze voor kinderen

Soms heb je een pauze nodig. Pauze van je schoolwerk, pauze van je ouders en van je broertjes of zusjes. Even op adem komen en nieuwe energie opdoen. Dat kan perfect met deze 5 minuten adempauze, begeleid door juf Anke! Doe je mee?

Lees meer

Pasen vier je samen! Paasactiviteiten voor het hele gezin

Omdat er nu via school geen paasactiviteiten zijn, is het leuk om hier met het gezin aandacht aan te besteden. Deze lesbrief voor ouders bevat diverse activiteiten om samen met kinderen thuis te doen. De twee aspecten van Pasen komen aan bod: nieuw leven, vruchtbaarheid en groei, alsook het levensbeschouwelijke aspect van stilte, dood en hoop.

Lees meer

Kracht van samen - online coronaspecial

Juf Ineke neemt de kinderen mee in een interactieve videoles over de kracht van samen. De les duurt ongeveer 60 minuten. Leeftijdsindicatie: ca 9 t/m 12 jaar.

Lees meer

Nooit meer iets missen?

Laat je mailadres achter en ontvang regelmatig interessante berichten
met achtergrondinformatie uit het vakgebied en leuke tips.

Ik wil niets missen

Krachtbronnen nieuwsbrief